Здравейте, колеги!
Попаднах в задънена улица.
Казусът е следният:
Имам ОПС за построяване на жилищна сграда. Земята ще бъде прехвърлена след Акт 16.
Сградата вече има Акт 16. Прехвърлят земята чрез покупко-продажба,като няма фактическо плащане, а е упоменато ,че е срещу поетите с акта за ОПС задължения от страна на фирмата строител, които е изпълнил надлежно. Имам само данъчна оценка на въпросната земя.
Въпросът ми е :
Как бихте осчетоводили в тази ситуация - като бартер /няма плащане, има позоваване на ОПС/, като покупко-продажба или и аз не знам вече.
Ще съм благодарна компетентните колеги да се включат и помогнат.
 
  Здравейте!

Случаят е следният:
1. БЧК прави дарение на пакетирани и консервирани храни на бюджетно предприятие. Част от тези храни трябва да се преработят, за да могат да се консумират.
2. Бюджетното предприятие предава тази част от храните, които са за преработка на кетъринг фирма с протокол за предаване.
 Та питането ми е следното:
1. Това може ли да се приеме като ишлеме за кетъринг фирмата?
2. Ако не е ишлеме , как би следвало да се заприходят смз и съответно да се изпишат?
 Проблемът е , че бюджетното предприятие иска от кетъринг фирмата тези смз да не се водят задбалансово, а да се заведат в актива. Ще се радвам , ако ми дадете насока.
Благодаря за отделеното време и бързия отговор.
Здравейте, колеги! Казусът ми е следният:  имам НА за учредяване (запазване) право на строеж и за продажба на идеални части от дворно място от две физически лица на строителна фирма,регистрирана по ДДС. Двете ФЛ ще получат като обезщетение два апартамента.В НА е записано, че данъчната оценка на правото на строеж възлиза на 90 000.00 лв., а на 2/3 от земята на 4500.00 лв. И тук вече объркването ми. Какви фактури трябва да издам- по една за двата апартамента (по пазарна цена), а за земята- за 2/3 ли?Извинявам се , но за първи път се сблъсквам с такава сделка и  въпреки че, изчетох каквото намерих из форуми, нап и статии, не намерих отговор на моя случай.